Tim Heed gör VM-debut vid 33 års ålder.
Tim Heed gör VM-debut vid 33 års ålder. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

VM-debutant vid 33: "Spelar min bästa hockey"

Han fick vänta i 33 år på VM-debuten. Tre Kronors back Tim Heed gav aldrig upp drömmen. Jag har alltid sett chansen och jag har blivit bättre och bättre år för år, säger Schweizproffset.


Södertäljeprodukten, som till vardags spelar i Ambri-Piotta, gjorde debut i Tre Kronor redan säsongen 2014-15.

Men VM-chansen kom sent.

— Det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Det är något man har jobbat länge för. Det är väldigt kul att vara här, säger Heed.

"Ta oss hela väg"

När han väl fått VM-debutera är det i ett stjärnfyllt lag med 18 NHL-spelare och kollegor på backsidan som stjärnorna Erik Karlsson, Victor Hedman och Rasmus Dahlin.

— Det är så klart jäkligt skoj. Vi har en grym trupp och grymt roligt både på och utanför isen så jag hoppas att det ska ta oss hela vägen, säger Heed.

Han har aldrig spelat i ett så bra lag tidigare.

— Nej, jag har nog aldrig varit med i ett lag med tre Norris Trophy-kandidater (priset som NHL:s bäste back). Det var två i San Jose då när Erik och Brent Burns var med. Det var något år där när vi hade riktigt bra lag och inte lyckades gå hela vägen, säger han.

Väntar på första målet

Inför torsdagens VM-möte med Kazakstan har han på de tre hittills spelade matcherna noterats för två assist och spelat i snitt lite över 15 minuter per match.

Han bildar backpar med Pittsburghs Marcus Pettersson.

Heed blev svensk mästare med Skellefteå 2014 och spelade från 2016 fyra år i Nordamerika och totalt 105 NHL-matcher med San Jose som då hade en riktigt stjärnfylld laguppställning.

— Det var klart att det tufft (att ta en plats) där, men man lärde sig otroligt mycket. Det var en bra erfarenhet och något jag tagit med mig och som gör att jag spelar min bästa hockey i karriären nu, säger han.

Sverige jagar fjärde raka segern i matchen mot Kazakstan på torsdagseftermiddagen (matchstart kl 16.20).

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!