En grupp på omkring 30 asylsökande migranter i en anläggning i Bialowieza, Polen, i maj 2023. Arkivbild.
En grupp på omkring 30 asylsökande migranter i en anläggning i Bialowieza, Polen, i maj 2023. Arkivbild. - Foto: Agnieszka Sadowska/AP/TT

Tyngre krav: Skicka asylsökande till tredje land

Fler än hälften av EU:s medlemsländer vill skärpa den nya asyllagstiftningen ytterligare – och kräver att migranter och flyktingar lättare ska kunna skickas till ett land utanför unionen medan de söker asyl.


15 av de 27 EU-länderna har undertecknat ett brev som har skickats till EU-kommissionen med krav om "nya åtgärder och lösningar för att förhindra irreguljär migration till Europa".

De vill se fler åtgärder för att kunna upptäcka, hindra och vid behov undsätta migranter till sjöss – "och föra dem till en förutbestämd och säker plats i ett partnerland utanför EU, där man kan finna hållbara lösningar för dessa migranter".

Danmark i täten

En strängare gemensam migrationspolitik har just införts efter att unionens länder har haft svårt att komma överens i omkring tio års tid. EU-kommissionens asyl- och migrationspakt fick ett slutgiltigt klartecken av medlemsländernas respektive finansministrar i tisdags. Ungern och Polen försökte sätta sig emot detta medan Österrike och Slovakien hade ett par invändningar.

Flera länder har redan drivit på för ytterligare skärpningar och framför allt Danmark och Tjeckien har legat på för större möjligheter att placera asylsökande människor utanför EU. Danmark har utrönt möjligheterna att skicka asylsökande till Afrika, till exempel till Rwanda. Italien, som har tagit emot överlägset flest migranter över många års tid, har försökt få till ett avtal med Albanien.

Den italienska planen innebär att migranter som till exempel undsätts och plockas upp i Medelhavet transporteras till lägeranläggningar i Albanien där de får sitta tills asylprocessen är färdig.

Italien som modell

I brevet till EU-kommissionen lyfts Italiens modell fram som ett föregångsexempel. Där föreslås också en uppluckring av asyllagstiftningens definition av vad som vore ett lämpligt tredje land utifrån säkerhet och personens koppling dit.

Tjeckiens premiärminister Petr Fiala sade i samband med tisdagens klartecken att totalt 19 EU-länder stod bakom att möjliggöra sådana avtal, men endast 15 länder har undertecknat brevet till kommissionen.

Dessa är Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Grekland, Italien, Lettland, Litauen, Malta, Nederländerna, Polen, Rumänien, Tjeckien och Österrike.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om vilka länder som hade invändningar mot EU-kommissionens asyl- och migrationspakt.

Migranter på en båt som lämnat Libyen för färd mot Europa undsätts av en båt från Läkare utan gränser. Bilden togs i oktober förra året.
TT
/
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!