Zara fälls av Reklamombudsmannen.
Zara fälls av Reklamombudsmannen. - Foto: Raj Valley/Alamy & Fredrik Sandberg/TT.

Zara möter hård kritik: Modellen ”extremt smal”

Klädjätten Zara möter hård kritik. I en anmälan till Reklamombudsmannen skriver en arg kund att deras reklam är ”oerhört triggande”. Och RON håller med.


Klädjätten Zara har hamnat i blåsväder. Kedjan har i dag över 2 000 butiker i 88 länder världen över. Klädkedjan är en del av Inditex som även äger klädbolagen Bershka, Massimo Dutti och Pull and Bear. 

Zara har tidigare denna månad mött kritik för att ha märkt bomull i deras kläder som etiskt framtagen trots att bomullen kommit från mark som utsatts för omfattande skövling och miljöförstöring.

H&M och Zara kopplas till miljöförstöring

Klädjätten möter kritik efter uttalande om överviktiga kvinnor

Zaras logga. Foto: Sylvain ROBIN/Alamy.

Kritiken: ”Oerhört triggande” reklam från Zara

Nu har klädjätten mött kritik i Sverige, vilket tidningen Resumé var först att skriva om. 

Kritiken är från en kund som har tagit det vidare till Reklamombudsmannen (RON). Det handlar om ett fall av reklam där modellen anses av kunden att vara "extremt smal". 

Reklamen utgjordes av ett sponsrat inlägg på Instagram som visade en kvinnlig modell. Anmälaren ska ha funnit modellen ohälsosamt smal och i sin anmälan till RON skriver hen att innehållet kan vara ”oerhört triggande” för den som är eller har varit drabbad av en ätstörning.

Zaras ägare Inditex håller inte med anmälaren. 

Trots att företaget enligt egen utsago tar kritiken på stort allvar anser inte Inditex att den gäller för detta inlägg. Kvinnan på bilden ska nämligen vara en internationellt välkänd modell. Ambitionen var enligt Inditex att visa ”en cool och sofistikerad kvinna”.

Kunderna rasar på klädjätten: “Är det här ett skämt?

Stor ilska mot klädjätten NA-KD efter nya bilderna: "Får kalla kårar"

Reklamombudsmannen: Modellen är "extremt smal"

Även RON tar kritiken på stort allvar. Enligt dem kan avbildandet av extremt smala kroppar skapa ett ohälsosamt och rent av skadligt ideal bland människor.

RON är tydlig med att det inte är modellens verkliga hälsa, storlek eller utseende som avgör, utan intrycket som betraktaren får. 

Enligt RON ger modellen i reklamen intrycket av att vara extremt smal. Kvinnans pose och bara midja ska bidra till att denna uppfattas som ohälsosam. 

Man finner därför att reklamen saknar "känsla för socialt och yrkes­mässigt ansvar" och därmed strider mot reglerna.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!